Свято пісні і танцю

29 Жовтня, 2017 / Культура / Відповісти

Нещодавно у Середньому Березові провели свято пісні і танцю, яке присвятили 110-й річниці народження села.

Після служби Божої громада села зібралася на велике родинне свято. Березуни одягли свої найкращі національні строї і прийшли на урочистий захід, який розпочали з виконання Державного Гімну України.

Про історію села цікаво розповіла місцева жителька Мирослава Скільська — студентка III курсу менеджменту та інформатики Інституту інформаційних технологій м.Жешова у Польщі.

Тішили присутніх і гостей музичні номери у виконанні сільського хору Будинку культури та хору братства УПА. Пісня «Співає Лючка на зорі», слова якої написав односельчанин Михайло Геник, зворушила всіх своїм змістом, любов’ю до людей, до рідної природи і до свого рідного краю. Майже традиційною у репертуарі пісень сільського хору стала пісня «Березове рідний» на слова Марії Симчич, вчительки місцевої школи, в якій оспівується краса рідного села, любов людей до нього.

Шана до рідних звичаїв та обрядів звучала у віршованих словах ведучих Марії Фіцич і Оксани Сулятицької. Гостей і всіх присутніх зачарував голос Миколи Сулятицького — викладача Івано-Франківського Медуніверситету та Миколи-Зеновія Симчича, відомого письменника, журналіста, які виконали пісню «Тихо над річкою».

Березівський стрій та наспіви продемонстрували учасники фольклорно-етнографічного гурту «Березуни». У їхньому репертуарі майстерно прозвучали «Віночок березівських призабутих пісень» та коломийки.

Приємно вразили глядачів своїм виконанням пісень юні учасники дійства — солісти Інна Томич, сестри Христина Семчук та Яна Шемрай.

Завітали на наше свято учні 5–6 класів з класним керівником Світланою Миколаївною Перцович, які є учасниками танцювального гуртка при Будинку культури с.Середнього Березова. Вони з великим старанням і любов’ю виконали народні танці, притаманні нашому селу: «Голубка», «Гуцулка», «Вальс». Хочеться відзначити цих маленьких артистів, а саме: Наталію Скільську, Оксану Будурович, Марію Урбанович, Іванну Клим’юк, сестричок Роксолану і Вікторію Клим’юк та їхніх партнерів — Івана Капака, Віталія Геника, Максима Негрича, Костянтина Слижука, Артура Блащука. Ці школярі є активними учасниками всіх масових заходів у селі.

При Будинку культури також організовано оркестр народних інструментів під керівництвом директора БК А.М.Кабина. Учасниками оркестру є Ю.Клим’юк (баяніст), М.Симчич (бубніст), М.Куничич (сопілкар), А.Кабин (скрипаль). Талановиті музиканти здійснили супровід святкового концерту, зробили його більш урочистим і веселим.

З нагоди свята у сільській бібліотеці розгорнули книжково-мистецьку виставку «Поетичне слово березунів», на якій було представлено матеріали про творчість письменників краю, в яких вони висвітлювали історію рідного Березова.
На завершення цього прекрасного заходу Середньоберезівський сільський голова Микола Ігнатюк привітав усіх зі святом і подякував учасникам дійства за змістовну концертну програму.

Оксана Сулятицька, організатор свята.

«Гуцульський край», №43, 27.10.2017 року

Share