Націоналісти Косівщини відзначили День Героїв

Активісти автопробігу побували у Лючках, на місці поховання трьох героїчно загиблих повстанців, у Баня-Березові — на могилі курінного УПА «Лісового» (родом з Чернігівщини), у Вижньому Березові — біля пам’ятника першому сотенному Берегівської сотні «Морозу» — Дмитрові Негричу. В кожному селі біля пам’ятників чи пам’ятних знаків відправляв панахиди героїчний священик Михайло Арсенич з Нижнього Березова. Отець Михайло брав участь у Майдані Гідності, потім — у АТО, побував у ворожому полоні в Донецьку, де його разом з іншими полоненими українськими вояками водили парадом ганьби (передусім — це ганьба для окупантів, бо в жодній війні, в жодній країні чи місті, крім Москви, над полоненими, тим більше священиками, так не знущались, так їх не катували). Вижив чудом і за обміном визволився з ворожого полону. Він продовжує священицьку діяльність, розповідає парафіянам про реалії російсько-української війни і необхідність тісніше гуртуватись довкола віри християнської в ім’я перемоги над ворогом і зміцнення Української Самостійної Соборної Держави.

Біля пам’ятника Степанові Бандері в Середньому Березові надали слово і мені, автору цих рядків. Я сказав те, що лежало на серці. Нам потрібні справжні герої України, такі як «Кривоніс»—Мирослав Симчич, якому, на жаль, ще і досі не надали найвищого в нашій державі звання Героя України. Він його давно заслужив і незрозуміло з яких причин очільники нашої держави зволікають зі встановленням історичної справедливості. Герої України — це ті особистості, на яких тримається держава і нація. Такі приміром, як Надія Савченко, стають символом усієї нації і навіть держави. І це добрий знак від Бога, що зусиллями громадськості України і всього світу, до честі і керманичів нашої держави, особливо Президента України Петра Порошенка, Надію Савченко вдалося вирвати з лабет москальського кривосуддя. І тому разом з Надією Савченко ми дружно повинні кричати на весь світ: «Москальські окупанти, відчепіться від України й інших країн, які ви поневолили. Світ живе демократичними і духовно-культурними цінностями XXI століття, а ви розмахуєте кривавою дубиною війни, мов дикуни-неандертальці чи середньовічні ординці. Ганьба вам і рішучий опір вашим ненаситним зажерливим планам. Ми не хочемо війни, але і московського геноцидного рабства не хочемо. Ми — нація мирних хліборобів, яких ви морили геноцидами-голодоморами, ГУЛАГами, кидали наших найкращих представників нації у м’ясорубки світової війни, топили неозброєних і навіть необмундированих у водах Дніпра, щоб менше довелося вивозити у Сибір. А тепер полізли на Україну війною. Ми покликали на поміч світову спільноту. І всі країни світу допоможуть нам зупинити ворожу москальську навалу, яка несе світові Третю світову війну. Зупиніться, безумці, поки не пізно».

На імпровізованому вічі прозвучали також заклики об’єднати всі вітки ОУН у єдину організацію, яка була при Коновальці; про необхідність посилення патріотичного і навіть військового виховання серед учнівської молоді, якої, на жаль, майже не було серед присутн\х. Висловлювались думки про те, що якби східні українці, що перебувають під окупацією сепаратистів, хотіли повернутись до України, то не записувалися б до ворожих банд, а, розуміючи грабіжницьку суть окупантів, давали б їм гідну відсіч, принаймні блокували б ешелони з танками, «градами» і гарматами, які постійно надходять з Росії на окуповану територію України, організовували _б рух опору окупантам, а не вимагали б від виснаженого війною бюджету України пенсій на своє утримання. Звісно, шкода стареньких людей, які стали заручниками терористів-сепаратистів і кривавої політики Кремля. Але якщо Україна воює, то всім, хто хоче користуватись українським громадянством, теж потрібно вносити свою посильну лепту у досягнення перемоги над одвічним ворогом — москальським окупантом.

У патріотичному автопробігу взяли активну участь вояки АТО, народжені в Березовах, Середньоберезівський сільський голова Микола Ігнатюк, голова Березівської станиці Братства ОУН-УПА Іван Климюк, директор Середньоберезівської школи Ігор Геник, колишній сільський голова Середнього Березова Святослав Перцович, чоловічий хор села Баня-Березова «Кришталь» та інші.

Автомобільні гудки патріотичного автопробігу прозвучали як набат, як заклик до українців бути готовими до захисту рідної України.

Микола Зеновій Симчич,
учасник автопробігу «Слава Героям України».

«Гуцульський край», №22, 10.06.2016 року

Share