Різдвяні традиції

У Будинку культури с. Баня-Березова проводили різдвяну розколяду.

Духовний наставник с. Баня-Березова о. Михайло Дрогомирецький у час Різдвяних свят організував молодь, яка представляла наші традиції у м. Коломиї на святкуванні фестивалю колядок. За композицію «Прийдуть до тебе три празники в гості» і за розвиток національної духовної спадщини, збереження культурних надбань Прикарпаття, підтримку різдвяних традицій та активну участь у фестивалі «Різдво — час Божого милосердя» наших колядників високо оцінили і нагородили.

Основним натхненником і режисером різдвяного дійства був депутат районної ради Микола Григорович Васкул. Жителі села пишаються, що мають такого односельчанина, який працює на благо нашого краю.

На Баня-Березівській розколяді виступив новостворений квартет «Передзвін» під керівництвом Івана Івановича Голинського. У цьому дійстві також взяла участь і організатор дозвілля молоді Оксана Ігорівна Томащук. Колядували на славу України і молились за її кращу долю і мир. Чоловічий вокальний ансамбль «Кришталь» і фольклорний ансамбль «Злагода», «Тріо гумористів» у складі вчителів школи О.Ю.Томащук, Г.П.Симчич та М.В.Лазаровича звеселяли глядачів. Театралізоване дійство відтворило святкування у нашому селі Різдва, Маланки, Старого нового року і Водохреща.

Особливо приємно, що молодь не була байдужою і взяла участь у цьому заході, виконавши стародавню березівську колядку «Ой по горі, горі…», де хлопці беруть дівчат на руки і колядують. Такі заходи дають можливість зберегти народні традиції, адже без них неможливий щасливий розквіт нашої держави.

Завбібліотекою підготувала книжкову виставку «Звичаї та обряди нашого краю», а також створила мистецький альбом «Старо-давні колядки мого села».

Наш Будинок культури під керівництвом О.Я.Симчич зайняв II місце серед закладів культури району, і цим пишається Баня-Березівська громада. Отож, плекаймо любов і віру в нашу державу, зберігаючи і відновлюючи народні традиції. Бережімо своє і не руйнуймо чужого, бо тільки тоді про нас знатимуть у світі — як про великий народ і нескорену націю.

Іванна Москалюк,
завбібліотекою с. Баня-Березова.

«Гуцульський край», №5, 12.02.2016 року

Share