Беркут із родини Симчичів

«Я приходитиму до вас й тоді, коли мене не буде…».

Саме ці слова, які належать Василеві Симчичу, стали епіграфом до ювілейного вечора, 100-річчя від дня народження, який з успіхом пройшов у рідному селі Середньому Березові.

І Цікаві сторінки-спогади линули з уст сина Зеновія, який пішов також нелегкою стежкою актора. Сьогодні він актор того ж Коломийського театру, де ще недавно бурхливими оваціями зустрічали і проводжали зачаровані глядачі його талановитого батька.

Про те, як неспокійний і активний учитель місцевої семирічки навчав учнів і обдарованих березунів, засновував різноманітні гуртки художньої самодіяльності, реалізовуючи свої сценічні мрії, розповіла М.Д.Симчич.

Цікавий і детальний ракурс у період роботи у Коломийському драматичному та народному театрах зробила М.М.Ігнатюк, викладач інституту культури Прикарпатського університету. Цей період діяльності улюбленого актора доповнила своїми спогадами дочка народної артистки України Оксани Затварської — Романна. А про те, як Василь Симчич почав свою кар’єру в кіно, де знявся у різноманітних ролях майже в тридцяти фільмах, поділився спогадами З.В.Симчич.

Постать Василя Симчича завжди викликала й викликає велику, зацікавленість. Тому є досить багато розвідок, досліджень, спогадів на сторінках періодичних і літературних видань, про що й ознайомив присутніх племінник Микола-Зеновій Симчич, фізик за фахом, а письменник за покликанням.

Всі змістовні й цікаві розповіді супроводжувались коментарями ведучих (М.І.Сулятицького та М.Д. Симчич), колядами та стародавніми піснями фольклорних ансамблів вчителів «Шовкова косиця» (керівник Г.В.Гнатищак) та «Березуни» (керівник О.Ю.Сулятицька), неповторним співом, солістів Коломийського педагогічного коледжу: Олександра Ткачука, Андрія Негрича, Андріани Кабалюк, Андрія Білана — лауреатів багатьох престижних конкурсів (керівник і концертмейстер Микола Скільський) та Роксолани Геник (керівник Г.В.Гнатищак). Майстерна гра акторів Коломийського драмтеатру, які привезли березунам фрагменти вистави «Нелегалка», запам’яталась надовго ще й тим, що ролі виконували артисти — земляки Галина Угорська-Геник, Захар Новицький і син Василя Симчича — Зеновій. Мультимедійну презентацію життя і акторської діяльності підготувала завідуюча бібліотеки с. Середнього Березова Оксана Ільницька.

Ця присвята своєму талановитому землякові Василю Симчичу закінчилась спільними колядками, покладанням квітів до пам’ятної стели на фасаді місцевої школи.

Марія Симчич,
с. Середній Березів.

«Гуцульський край», №13, 27.03.2015 року

Share