Гора Ратундул

17 Лютого, 2021 / Історія / Відповісти

Над Березовом Вишнім, недалеко від гори Рокити й Татарського шляху та недалеко від соляних джерел і Текучі, височіє гора Ратундул. Назва гори походить безсумніву з римських часів і вказує, що гору охрестили так римляни.

Знаємо, що латинське слово Rotundum по нашому означав округле. Що ж могло бути округле на тій горі, що від нього вона таку назву? Дехто може відповісти, що Ротундул є висока незаліснена гора, округлої форми, здалека видна, тому хтось у давні часи назвав її «Ротундум», або округлою.

ГОРА РАТУНДУЛ

Коли так, то хто назвав два потоки, що випливають з-під тієї гори: Лунґа (довга) та Варатик (крутий; «varatio» — зигзаґ, закрут). Та ж цих рік здалека не видно, їх і зблизька не видно за корчами й деревами. Назви ці не румунські (фракійські), бо по-румунськи округлий — „рото“, а зиґзагуватий — ,,крн”. Куди не обертай, а ці назви таки римські.

Назва гори походить не від її форми. В Карпатах є багато округлих гір, але ані одна не називається Ротундул; є й багато потоків, але ні один не називається longa чи varatio. Знаємо, що старинні римляни для стереження шляхів у стратегічно важливих місцях будували твердині, завжди округлої форми, які називали ротондами. Такі кам’яні ротунди збереглися добре в Палестині через два тисячоліття, бо там дуже мало дощів і сухий клімат. Кімната, де Ісус Христос споживав Тайну Вечерю, сьогодні є в тому ж стані, як була за Христа.

Руїни таких ротунд знаходяться сьогодні при важливих гірських переходах у Піринеях, Альпах, Апеннінах і Балканах. Всі ротунди, більші чи менші, були будовані за одним зразком і мали округлу форму.

Знаємо, що римляни спроваджували сіль з Закарпаття. Від копалень соли було відносно недалеко на північний бік Карпат Березів Вижній . Ліворуч гора Ратундул, праворуч гора Ріг.

Татарським шляхом

Для охорони того шляху треба було мати по цій стороні свою ротонду. Знаємо, що римляни вели широку торговлю. По цьому боці Карпат окрім соли римляни набували головно мед, віск, хутра, худобу, а що найважиіше — невільників. Римляни дуже цінили слов’янських невільників за їхню витривалість, силу та послух.

Знаємо також, що свої доми римська аристократія освітлювала восковими свічками, і римські купці за бджоляним воском запускалися в найдальші закутини Европи. Оці причини зробили кітловину Березова римською факторією, тобто торговим місцем римської держави. А що шлях та торговий осередок треба було охороняти, то потрібно було мати тут свою ротунду й римських легіонерів, щоб зберігати лад і порядок в цілій долині Лунґи та охороняти життя й майно купців, своїх громадян.

Знаємо, що за римлян Карпати замешкували траки, предки теперішніх румунів. В Бескидах сиділи беси, в середині — карпи (від них і назва Карпати). Траки правдоподібно змінили пізніше назву з „ротунда“ на „ротундул“, а наші предки пізніше на „ратундул“, та це речі не міняє, — в основі це назва римська. Варто б прослідити, чи немає на горі останків (фундаментів, підлоги) римської ротунди, якщо вона була збудована не з дерева, якого в Карпатах завжди було досить багато.

Як уже згадано, з-під гори випливають два потоки: більший зветься Лунґа, менший — Варатик. Коли поглянути з г. Ратундула, то Варатик (Varatik) в’ється зиґзаґами, як вуж. Лунґа звалася так тому, що вона тяглася далеко, аж до Коломиї. З гори Ратундул її далеко не видно, бо її заслонюють дерева. Тому вона не може бути названа довгою зорово. Напевно римляни, йдучи вздовж тієї річки близько 40 км до Коломиї, назвали її довгою (тобто далекою), тому що фізично мусіли відбути довгу й тяжку дорогу вздовж неї.

Знайдення римських монет саме недалеко г. Ратундула — безспірний доказ торговлі римлян з місцевим населенням, що лише завершує і стверджує повищі припущення.

Микола Стріпачук

Share