Спільна пластова мандрівка

Щасливою і радісною була неділя, 27 жовтня, для баня-березівських пластунів-прихильників, бо до них уперше завітали пластуни з Печеніжина.

Цікавою і насиченою була спільна мандрівка до урочища Меришір. Як завжди, день у пластунів розпочався зі св. Літургії у місцевій церкві св. апостолів Петра і Павла. Після Богослужіння всі відвідали могили полеглих героїв, почули розповіді про їхні подвиги.

Дуже врочисто і гарно пройшло відкриття заходу, яке розпочалося молитвою «Отче наш» і виконанням пластового гімну перед прапором України. Після зачитання наказу, в якому йшлося про порядок дня, культуру поведінки, розподіл обов’язків, мандрівники організовано вирушили за бунчужним до урочища Меришір.

Дорогою ми дізналися ще про одного героя України — командира «Березівської сотні» УПА Дмитра Негрича («Мороза»), зупинилися біля пам’ятного хреста на місці його загибелі під час бою з енкаведистами, отримали пам’ятки з його життєписом і заспівали гімн ОУН-УПА «Зродились ми великої години».

Далі мандрівників чекали різні цікаві завдання і випробовування. Тільки правильні відповіді та дії дозволяли йти далі. Нарешті — привал! На Меришорі діти охоче виконували доручення, гарно і весело відпочивали, розважалися. Навчилися правил безпечного розпалювання вогнища, взяли участь у тереновій грі, у веселих рухливих іграх, співали пісні…

Закінчилася мандрівка молитвою-подякою. Звучав гімн закарпатських пластунів, було підбито підсумки, нагороджено учасників теренової гри солодкими призами. За короткий час перебування в урочищі учасники ще більше здружилися, дізналися багато нового, цікавого і корисного, добре відпочили на природі.

Такі заходи сприяють вихованню кращих людських якостей, готують до самостійного життя, гартують тіло і дух, виховують справжніх патріотів, для яких Бог і Україна — понад усе.

Учасники мандрівки, директор Будинку культури Ольга Ярославівна Симчич (пластуни-прихильники є членами клубу «Карби пам’яті», який діє при Будинку культури), щиро вдячні всім організаторам мандрівки: пластуну-сеньйорові праці Михайлові Мацьківу, пластуну-юнаку Володимиру (осередок Печеніжина) за незабутні хвилини, проведені разом, за їхню велику і таку потрібну зараз Україні працю.

Оксана Томащук, учасниця походу.
«Гуцульський край», №46, 15.11.2019 року

Share