Воля для воїна дорожча за життя

1 Червня, 2017 / Культура / Відповісти

У Дні героїв, як і в його назві, є щось величне, що пробуджує совість небайдужої спільноти, дає можливість хоч на мить опертися думками на реальні світотворчі цінності, які наближують нас до усвідомлення важливості зв’язку між гідністю мертвих і живих.

Цього року, з ініціативи осердя людей націоналістичних поглядів і за підтримки очільників районної держадміністрації і районної ради, заходи вшанування жертовності кращих синів українського народу проходять упродовж тижня і, що найважливіше, із максимальним залученням школярів району.

Тиждень героїв на Косівщині розпочався 22 травня біля символічної криївки в с.Нижньому Березові, де сформувалася автомобільна колона. її прикрасили прапорами — символами національного чину. Після благословення отців Миколи Мединського, військового капелана, та Михайла Арсенича, учасника АТО, колона вирушила в дорогу до самопізнання. Перша зупинка — шкільне подвір’я Акрешірської ЗОШ, де в молитовному та громадському пошануванні героїв звершилося таїнство добропорядності патріотичної, що линула з дитячих вуст школярів і священнослужителів, до яких приєднався о.Богдан Костюк, священик УПЦ КП. Він звершує свою богослужебну та патріотичну місію у храмі с. Преображенка Чаплинського району Херсонської області.

Далі патріотичний захід зустрічала багатолюдна громада с.Текучої, котра зібралася біля меморіальної дошки воїну-кіборгу, випускникові місцевої школи — Миколі Самаку, щоб схилити в скорботі свої голови перед пам’яттю героя і тисячами славних вояків, які завершили свій життєвий шлях гідно. А скільки гордості було в очах школярів і щирості в словах промовців, які отримали, як нагороду, право вчитися у школі, котра носить  ім’я воїна-правдоборця.

Вижній Березів теж був організованим і багатолюдним, адже його жителі зібралися біля пам’ятника своєму землякові, сотенному Дмитрові Негричу — «Морозу», який зумів сформувати одну з найбоєздатніших сотень УПА на Гуцульщині — «Берегівську». У січні 1945 року вона розгромила в лючанському Рушорі каральний корпус НКВД під командою генерала Дергачова, котрий прямував упокорювати Космач.

Пісні і слова вдячності односельцям — борцям за волю — не залишили нікого байдужим. Як добре, що маємо право торкнутися чистоти національного духу — як спадкоємці!

У селі Баня-Березові відбулося освячення надмогильного пам’ятника вже згадуваному кіборгу, героєві українського народу Миколі Самаку. І не дарма односельчани загиблого героя вибрали цю дату для проведення церемонії. 22 травня, за християнським календарем, вшановують день пам’яті перенесення мощей святого Миколая Чудотворця з Лікії до італійського міста Барі. Ім’я святого носив цей хлопчина.

Микола Самак був сиротою. Єдиною опорою для нього в житті була сестра Надія. Загинув він 19 січня 2015 року, захищаючи Донецький аеропорт. Під час вказаних заходів слово надали голові районної станиці братства ОУН-УПА, сивочолому Петрові Підлетейчуку. Протягом усього дійства представники Національної скаутської організації «Пласт» демонстрували свої вміння, змінюючи варту побратимів біля могили Миколи. Відвідати загиблого товариша приїхали бойові друзі з 80-ї Львівської десантно-штурмової бригади, члени обласної і районної спілок учасників АТО, котрі вручили сестрі загиблого (посмертно) медаль за оборону Донецького аеропорту.

Один з бойових побратимів Миколи розказав про подвиги загиблого кіборга, а сестра Надія подякувала всім присутнім за підтримку в такий нелегкий для неї час. На дійстві також були присутні представники’ українського козацтва, Самооборони Майдану, голова обласної Спілки загиблих воїнів на сході України Ф.І.Боднар. Було багато представників органів місцевого самоврядування та керівників районних організацій, зокрема, перший заступник голови РДА Б.В.Марчук, заступник голови районної ради В.В.Петричук, начальник відділу освіти РДА В.Я.Козьменчук. Чотири священики відслужили панахиду за загиблим, а народний аматорський фольклорно-етнографічний ансамбль «Злагода» та народний аматорський чоловічий вокальний ансамбль «Кришталь» Баня-Березівського будинку культури своїми патріотичними піснями створили таку атмосферу, що навколо не залишилось жодної людини, на очах котрої не виступили б сльози. На честь Миколи Самака, за авторством Дарії Ковалюк, була створена навіть великодня гаївка. А учні школи розчулили присутніх такими словами:

«Пробач мені, сестро,
за чорну хустину,
За той біль і той жаль, що я наробив,
Я ж хотів лише миру,
добра і свободи,
А мене за це ворог
безжалісно вбив…».

Наступною сходинкою у довгій стежині дійств, котрі відбувалися цього дня, став Середній Березів. Поминальну панахиду відслужили біля пам’ятників Степанові Бандері, героям Небесної сотні та воїнам, загиблим на сході України. Саме тут бойові побратими Миколи Самака наголосили на тому, що правда для людини дорожча за все на світі, а воля для воїна дорожча за життя.

У Нижньому Березові до автоколони патріотів приєднався голова Косівської райдержадміністрації Зеновій Томащук. Поминальна панахида за участю місцевого священика та невеличкий концерт, представлений учнями школи, відбувся біля пам’ятника генералові контррозвідки ОУН Миколі Арсеничу.

Наступна зупинка — Люча. Біля місцевої каплички та пам’ятника героям Небесної сотні відслужили панахиду за участю місцевого священика. Діти заспівали патріотичну пісню.

У Стопчатові дійства відбувались спочатку біля пам’ятника героям УПА, а далі — біля пам’ятника Василеві Скригунцю — «Гамалії» — старшині Гуцульського куреня УГА, легендарному сотенному сотні важких скорострілів. Усе його життя було присвячене Україні. Присутніх вразило те, що панахиду тут відспівав шкільний хор.

В Уторопах також відбулася панахида біля пам’ятника героям Небесної сотні. Увагу привернуло те, що тутешній пам’ятник був першим пам’ятником героям Небесної сотні в Косівському районі.

Завершальною зупинкою в автопробігу стало селище Яблунів. Біля пам’ятника жертвам НКВД і повстанцям УПА відслужили поминальну панахиду. Водночас звернули увагу на те, що пам’ятки культурної і патріотичної спадщини нашого народу потрібно шанувати і відновлювати, що майбутнє починається з минулого. І кому, як не нам, показати наступним поколінням приклад відновлення і захисту таких пам’яток.

Особливу подяку за організацію патріотичного автопробігу хочеться висловити громадському активістові, депутатові районної ради Миколі Васкулу, людині глибокопатріотичній та національно-свідомій, за плечима котрого велика робота на культурній та освітянській ниві нашого району, і не тільки. У такому масштабі, з залученням керівництва району та органів місцевого самоврядування, цей захід проходив уперше.

Такої великої кількості патріотично налаштованих людей, готових до останнього боротися за свою волю, залишається побажати всім розвиненим країнам. Саме тому, що ми є справжніми патріотами, відчуваємо відповідальність за свою державу, нас завжди намагалися розділити та приборкати. Але ми нескорені і неприборкані, дякуючи таким людям, як є Микола Васкул, як були Микола Самак, Дмитро Негрич, сотенний «Мороз», Василь Скригунець — «Гамалія» та сотні і тисячі патріотів, котрі загинули за волю і незалежність нашої Батьківщини. Слава Україні!

Іванна Бодруг,
провідний спеціаліст
Косівського РЦСССДМ.

«Гуцульський край», №21, 26.05.2017 року

Share