Створено та освячено кімнату-музей

2 Листопада, 2015 / Культура / Відповісти

Особливим у житті села Середнього Березова став день 14 жовтня, свято Покрови Пресвятої Богородиці, День створення українського козацтва та УПА.

Розпочали його святою літургією у храмі Пресвятої Богородиці.

Після цього горяни молитовною ходою попрямували до могили січових стрільців і полеглих за волю України. На пам’ятній стелі викарбувано прізвища та імена березунів, які віддали життя за свій край, за національну ідею, за український народ. Не заростає стежка людської пам’яті до цього символічного пам’ятника.

Саме тут, у почесній варті, затамувавши подих, стояли молоді березуни — майбутнє України, учні місцевої школи Маркіян Лазарович, Артур Бодруг, Микола Кушнірчук, Андрій Томич.

Місцевий парох, Березівський отець-декан Роман відправив панахиду, після чого звернувся до громади, згадав односельців, які загинули у боротьбі за Україну. Розповідь отця продовжив голова осередку Братства УПА Іван Васильович Клим’юк. Він запросив усіх присутніх до школи, де відбулося освячення кімнати-музею історії УПА с. Середнього Березова. Саме Іван Васильович був ініціатором її створення. Тут зібрано безцінні архівні матеріали історії УПА, нашого села, Березівської сотні. Це — відгомін віків, наше славне минуле і майбутнє. Бо без минулого немає майбутнього.

Сюди приходитимуть люди, старі і малі, вивчатимуть нашу славну історію, знатимуть своїх пращурів, які віддали своє життя в ім’я ідеї незалежності України.

Після освячення кімнати-музею березуни побачили літературно-музичну композицію «А ми тую славу збережемо». Цікаві розповіді ведучої Марії Фіцич про історію козаччини та УПА перепліталися з музичними виступами учнів школи та місцевого фольклорного ансамблю під керівництвом талановитих музичних керівників Миколи Васкула та Оксани Сулятицької.

Свято закінчилось спільним виконанням гімну УПА. Та ще довго не розходились березуни, ділилися враженнями від побаченого і почутого.

Сільський голова Святослав Перцович відзначив важливість усіх заходів цього дня і нагородив грамотами активних членів місцевого осередку Братства УПА.

З гордістю згадали й тих, хто сьогодні відстоює нашу незалежність на сході України. Це наші герої, наші безстрашні хлопці і чоловіки. Слава їм! Слава! Слава! Слава!

М. Симчич,
с. Середній Березів.
«Гуцульський край», №44, 30.10.2015 року

Share