«Я для тебе горів, український народе!»

Під такою назвою у с. Нижньому Березові відбулася презентація книги «Генерал», присвячена життю і діяльності шефа СБ ОУН(б), нашого односельчанина Миколи Арсенича. її написав письменник із Сум Аркадій Поважний.

Невимушену розмову із автором про його життєвий і творчий шлях повели ведучі дійства — завідуюча бібліотекою Г.В.Вітковіцька і директор Будинку культури Леся Ільницька.

З розповідей Аркадія Поважного присутні дізналися, що народився він у сім’ї робітників у місті Грозному. Навчався у Сумському педагогічному інституті, на філологічному факультеті. Творчу діяльність розпочав як музикант — автор і виконавець рок-пісень сумського гурту «Павлін-Мавлін». З 2000 року він — активний член літературно-мистецької студії «Орфей». Перший його літературний твір «Аполлон» був надрукований у місцевій пресі.

Як справжній письменник утвердився після написання низки прозових творів, зокрема «Генерал», який став приводом для зустрічі Аркадія з нащадками безстрашного Миколи Арсенича.

У підготовці і проведенні презентації книги активну участь взяли онуки та племінники генерала: Василь Арсенич, Оксана Влашинець, Анничка Гнатищак, а також учасники сільського осередку організації «Пласт», колективи художньої самодіяльності Будинку культури.

За останній місяць книга «Генерал» стала справжньою сенсацією серед читацької аудиторії. Тому своїми враженнями від прочитаного поділилися отець Ігор, сільський голова М. Іванків, член Національної спілки письменників України, сільський поет Д. Арсенич, літературний митець із Середнього Березова Микола Симчич.  Захоплення  націоналістичним духом письменника зі сходу, який на своїй малій Батьківщині взявся за висвітлення ідеї бандерівського руху, висловили Марія та Микола Симчичі, Анна Малкович, Ігор Гнатищак, Микола Сулятицький, отець Михайло Арсенич, родина славного Миколи Арсенича.

Варто відзначити, що ця презентація стала своєрідним мостом між Сходом і Заходом, підтверджуючи, що Україна єдина, і дух повстанців-героїв витає і на землях славної Сумщини.

Автор книги, всі березуни щиро вдячні косівському меценатові Михайлові Павлюку за видання книги «Генерал», адже завдяки йому ця книга посяде гідне місце серед української патріотичної літератури і понесе славу про нашого земляка-героя Миколу Арсенича по всій Україні та за її межами.

Організатори заходу також дякують сільським підприємцям Миколі Сулятицькому, Миколі Сулятицькому-молодшому, Василеві Кушнірчуку, Петрові Клим’юку за спонсорську допомогу у проведенні свята.

Г. Вітковіцька,
завідувач бібліотекою с. Н. Березова.

«Гуцульський край», №13, 27.03.2015 року

Share