Березівські літературні посиденьки

Поціновувані прози та поезії — жителі села Нижнього Березова зустрілися на літературних посиденьках, які проводили у приміщенні дитячого садочка «Рукавичка», їх гостинно зустріла господарка цього закладу Оксана Влашинець.

Розпочинаючи захід, вона запропонувала віддати в молитві шану світлій пам’яті Людмили Малкович, яка започаткувала літературні посиденьки багато років тому.

До слова запросили члена Спілки письменників України, поета Дмитра Арсенича. Його виступ був наповнений відчуттям особистої причетності до всього, що відбувається з нами, країною. Дмитро Арсенич розповів про свій творчий доробок, а це 14 збірочок, також поділився своїми враженнями щодо останніх подій у нашій державі, прочитав вірші, які стали відголосом нинішніх подій.

«Знайдіть мене серед моїх пісень,
Де звуки-барви кольорові
До серця стукають лишень
Солодким трунком, в кожнім слові.
Знайдіть любов — дарунок неба,
І щастя більшого не треба».

Ці слова Аннички Гнатишак -поетеси, композиторки стали лейтмотивом її творчості та виступу. її поезія — це згусток щирості, ніжності і доброти. Творчий доробок авторки складає сім аудіоальбо-мів і три збірочки віршів-пісень, одну з яких — «Різнобарви» подарувала бібліотеці.

По-домашньому тепло представили свою творчість терапевт Яблунівської лікарні, наша односельчанка Марія Степанівна Сим-чич, яка шанує українське слово і є щирою патріоткою свого села і всієї України; Ганна Антонівна Іль-ницька, чиї дитячі вірші відразу ж попросили для використання у дитячому садочку; Анничка Николин — чудову берегівську ґаздиню, яка теж кохається у поезії.

Учасники посиденьок мали нагоду познайомитися з творчістю пароха нашого села отця Ігоря, який має у своєму доробку збірочку віршів, сповнених мудрістю і щирістю.

Із роду літературних творців походить і Оксана Влашинець. її невеликі прозові твори написані з неабиякою майстерністю, щиро і не затертим словом, а живою мовою. Пані Оксана прочитала новелу «Ростріляна весна», яку присвятила Небесній Сотні.

Відрадно, що на літературних посиденьках свою творчість презентувала молодь — Ірина Влашинець і Оксана Ільницька. Іринка прочитала написаний нею прозовий твір, а Оксана — вірші.

Крім митців слова також виступили лікар-травматолог Микола Симчич, сільський активіст , Василь Арсенич, вчителька Марія Арсенич, завідувач бібліотекою Ганна Вітко-віцька, директор Будинку культури Леся Ільницька. Вони високо оцінили проведений захід і висловили побажання зробити літературні посиденьки традиційними, залучати до них більше молоді, запрошувати на такі зустрічі відомих літературних діячів краю та області.

Ганна ВІТКОВІЦЬКА,
завідувач бібліотекою
с. Н. Березова.

«Гуцульський край», №17, 25.04.2014 рік

Share