Віщий голос поета в наші серця увійшов

18 Квітня, 2014 / Культура / Відповісти

У ці дні усвідомлюємо велич творчості Т.Г.Шевченка для українського народу, для всієї світової культури. Його поезію люблять усі народи, він великий демократ, видатний поет, прозаїк, драматург, художник, творець нової літератури.

У Будинку культури с. Баня-Березова зібралися справжні поціновувані Шевченкового слова на святкування 200-річчя від дня народження великого генія української землі. Літературно-мистецьке свято «Шлях Кобзаря — це шлях народу» об’єднало всю творчу інтелігенцію села.

Була організована книжкова виставка ілюстрацій «Живе в народі Шевченкове слово», а також виставка-вернісаж кращих малюнків про життєвий і творчий шлях Т.Г.Шевченка та ілюстрацій до його творів. Немов справжні актори, зіграли сценку «Він вестиме людей» учні 6 класу під керівництвом вчительки української мови та літератури О.Ю.Томащук. Ведучі свята Марія та Надія  розповіли про життєвий і творчий шлях поета. Особливо урочисто прочитали твори великого Т.Г.Шевченка діточки. Вірш, присвячений Небесній Сотні, «Мамо, не плач…», який прочитала переможниця конкурсу на кращий декламований вірш Т.Г.Шевченка Мар’янка Лазарович, особливо зворушив присутніх, які вшанували пам’ять загиблих героїв хвилиною мовчання.

Світлий образ’ великого Кобзаря — безсмертний, як і сам народ, що породив його. Безсмертні могутня сила його таланту, проникливість і глибина його думок, мужність і ніжність його лірики, гострота і пристрасть його слова, самовіддана любов до Батьківщини, до свого народу. «Вшанування пам’яті Т.Г.Шевченка дуже важливе сьогодні — сказав духовний наставник,
отець Михайло Дрогомирецький.

У наш час полум’яне слово Шевченка нам дуже потрібне. Необхідні його внутрішня сила, правдивість, ідеали добра, його політичні переконання, краса й мелодійність його поезій, йоговелике прагнення свободи, любов до свого народу, до України, мрії про майбутнє.

І. МОСКАЛЮК,
завідувач бібліотекою с. Баня-Березова.

Газета «Гуцульський край», №16, 18.04.2014 року

Share